Открића

Џуно пришао Јупитеру

После пет година пута, Џуно је у уторак, 5. јула, у раним јутарњим сатима по нашем времену, ушао у Јупитерову орбиту*

Соларна летелица Џуно (Juno) је, након петогодишњег путовања, стигла до своје дестинације, Јупитера. Опремљена да истражује Јупитеров састав и магнетосферу, Џуно би могла да буде прекретница у нашем познавању џиновске планете и Сунчевом систему. Све је зависило од успешног маневра: да контролори у НАСА нису успели да успоре летелицу и задрже је у Јупитеровој орбити, пројекат од преко милијарду долара би потпуно пропао. 

Вратомолија је била емитована уживо на НАСА телевизији, почев од пола пет у уторак ујутру по нашем времену. Међутим, главни догађај је био нешто мање од сат касније, када је почело кочење. Џуно се приближавао Јупитеру брзином од преко 200.000 километара на час, и лоше кочење га је могло заувек избацити из његове орбите. Због тога је током пола сата била потрошена око тона горива**.

Након пет дугих година, ово је био ”Дан Д” за руководиоце овог НАСА пројекта, челнике и финансијере. Присуствујемо историјском тренутку у истраживању највеће планете Сунчевог система. Како тек почиње дуг поступак прикупљања података, док чекате послушајте ”звуке” Џуновог уласка у Јупитерову магнетосферу које је објавила НАСА.

*Услед нових чињеница, текст је измењен 5. јула у 12:50 (прим. аут.)

**Текст је измењен 4. јула у 23:00. Услед техничке грешке, у тексту је било наведено да ће Џуно потрошити 8 тона горива приликом кочења (прим. аут.)

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs