fenomeni

Beli kit zalutao u Temzu

Naučnici smatraju da su verovatno oluje prisilile ovu životinju da se nađe više od hiljadu kilometara daleko od svog staništa

Foto: Wikipedia

Tekst: Đorđe Petrović

Nedavno je na ušću Temze, duboko unutar teritorije Engleske, primećen beli kit. Međutim, nije u pitanju bio Mobi Dik, već je reč o primerku vrste beluga, koja je uglavnom prijateljski nastrojena prema ljudima i živi u hladnim vodama arktičkih i podarktičkih mora.

Ovaj nesvakidašnji prizor privukao je mnogo znatiželjnih posmatrača, ali i istraživače koji se bave proučavanjem kitova. Naučnici kažu da je Beni, kako su nazvali ovog kita, zalutao najverovatnije zbog oluja i da se trenutno nalazi hiljadama kilometara daleko od svog staništa, što može biti fatalno po njega.

Naime, Beni je i dalje „zaglavljen“ u Temzi, bez izgleda da uskoro pronađe put do mora. „Možda će biti u redu preko zime, ali ukoliko dočeka sledeće leto i ako naiđe još jedan toplotni talas, to neće biti dobro za ovu životinju. Temperatura vode je previsoka“, navodi dr Kris Parsons, pomorski biolog koji nadgleda zdravstveno stanje ovog kita.

Ako zaista i na proleće ostane na istom području, kao što se stručnjaci pribojavaju, biće mu neophodan premeštaj u hladnije vode oko Islanda. Oni planiraju da, ukoliko bude neophodno, primene iste metode koje su korišćene da se podigne i prenese Keiko, kit koji igra glavnu ulogu u filmu Slobodni Vili. Benija bi transportovali preko 1500 kilometara sve do Islanda, gde bi bio pušten u more.

Naučnici su takođe zabrinuti da se Beni ne razboli, budući da je Temza zagađena reka, a ova vrsta kitova vrlo je osetljiva na zaraze i ima veću stopu obolelosti od kancera nego bilo koja druga vrsta divljih životinja. Neke studije ukazuju da pojedini zagađivači mogu kod beluga da uzrokuju povećanu zaraženost i probleme sa funksionisanjem imunog sistema, a jedinke beluge, koje borave u Zalivu svetog Lorensa, imaju toliko visoku koncentraciju hemijskih kontaminenata da se tretiraju kao toksični otpad kada uginu.

Ipak, Beni će za sada moći neometano da ostane u Temzi, pod uslovom da ne počne da pokazuje znake bolesti ili uznemirenosti. Da bi pratili njegovo stanje, stručnjaci koriste podvodne mikrofone i drugu hidrofonsku opremu uz pomoć koje slušaju retke zvukove koje pravi ovaj kit i analiziraju ih. 

Usamljena beluga predstavlja ujedno i anomaliju i upozorenje, budući da beluge ne umeju da žive same i poznate su kao veoma društvene životinje. Međutim, sve je više izveštaja o usamljenim jedinkama u okviru ove vrste i to je ono što je zabrinjavajuće. Iako su za Benijevo skretanje sa kursa najverovatnije odgovorne nedavne oluje, njegov slučaj ipak ukazuje na probleme kao što su klimatske promene i poremećeni izvori hrane.

Zalutali morski sisari u engleskim rekama nisu ništa novo. Poslednjih nekoliko vekova postoje brojna svedočanstva o morževima, kitovima, pa i narvalima koji su se pojavljivali nedaleko od Londona.

Nešto slično desilo se i 2006, kada je takođe u Temzu zalutao kljunasti kit. Uprkos velikim naporima naučnika da ga spasu, ova nesrećna životinja je ipak uginula od dehidracije. Videćemo kakav će epilog imati Benijeva priča.

FENOMENI

Zašto je nebo plavo? Zbog čega lišće postaje žuto u jesen? Gde nastaje sneg, a gde Sunčeve oluje dodiruju Zemlju? Nauka sa lakoćom objašnjava svakodnevicu – potrebno je samo da se zapitate.

Istražite tekstove iz rubrike FENOMENI.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs