свемир

Астронауткиње се спремају за свемирску шетњу

Након скоро четрдесет година, жене ће се ускоро поново прошетати свемиром, јавља Америчка свемирска агенција НАСА

Фото: Wikipedia

Текст: Ивана Николић

Америчке астронауткиње Ен Меклејн и Кристина Кох се већ увелико припремају да 29. марта напусте Међународну свемирску станицу на седам сати, током којих би требало да замене батерије инсталиране на њој прошлог лета.

Овај, мартовски излазак у свемир биће друга од три планиране свемирске шетње током Експедиције 59, која ће бити лансирана 14. марта. НАСА јавља да ће астронаути Ник Хејг и Дејвид Сентжак учествовати у првој и трећој шетњи свемиром, док је друга the first all-female spacewalk или прва шетња по свемиру икада у којој учествују искључиво жене. Меклејн и Кох ће се са Земље придружити још две жене: контролорка лета из Канадске свемирске агенције, Кристен Фаћио, која би требало би да буде за командама Свемирског центра Џонсон у Хјустону, Тексас, као и директорка летења из НАСА-е, Мери Лоренс. Фаћио је лепе вести поделила на Твитеру:

,,Управо сам сазнала да ћу пружати подршку за прву шетњу по свемиру у којој учествују само жене! Не могу да сакријем узбуђење“, написала је Фаћио, уз хаштагове #WomenInSTEM #WomenInEngineering #WomenInSpace

Совјетска космонауткиња Светлана Савитскаја била је прва жена која је шетала по свемиру пре 35 година, 25. јула 1984. Од 1998. до данас, било је укупно 213 шетњи по свемиру испред Међународне свемирске станице и то због поправки, тестирања нове опреме и научних експеримената. Међутим, број жена у тим шетњама је веома мали – само 11 одсто од више од 500 људи који су шетали  свемиром биле су жене, док су тимови били или искључиво мушки или мушко-женски. У готово 60 година дугој историји крстарења свемиром, у експедицијама су само четири пута биле две жене обучене за шетњу. Стога је шетња заказана за крај март преседан у свемирској историји.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs