17. jul 2017.

Žorž Lemetr

Na današnji dan 1894. godine rođen je Žorž Lemetr

Foto: Youtube

Tekst: S. Rosić

To što je jedan rimokatolički sveštenik zaslužan za formulisanje najvažnije teorije u istoriji kosmologije, pokazuje da bez širokih vidika nema velikog napretka. Žorž Lemetr, rođen 17. jula 1894. godine u Belgiji, bio je sveštenik, doktor fizike, matematike i astronomije, tvorac jednog od najbriljantnijih modela nastanka kosmosa, pa čak i nosilac najvišeg odlikovanja za učešće u Prvom svetskom ratu.

Od njegovih brojnih dostignuća i otkrića, svakako su najvažnija rešenja Ajnštajnovih jednačina polja koja su opisala svemir ne kao statično prostranstvo, nego kao univerzum koji se neprestano širi. Iako su do istog otkrića nezavisno došli jš neki fizičari i astronomi, njegov rad imao je najviše odjeka, a ideju o kosmičkom jajetu iz kog je poteklo sve što nas okružuje prihvatio je i sam Ajnštajn.

Umro je 20. juna 1966. godine, nedugo pošto je saznao za otkriće kosmičkog pozadinskog zračenja koje je bilo samo još jedan od brojnih dokaza ispravnosti njegove teorije.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs