05. септембар 2017.

Војаџер 1

На данашњи дан 1977. године лансиран је Војаџер 1

Фото: Wikipedia


Текст: М. Симоновић

Најудаљенији објекат од Земље који је створен људском руком, Војаџер 1, лансиран је на данашњи дан 1977. године из Кејп Канаверала. НАСА је дизајнирала ову свемирску сонду за истраживање спољашњег Сунчевог система. Војаџер 1 је прикупио податке о Јупитеру, Сатурну и њиховим прстеновима, а био је прва сонда која је обезбедила детаљне фотографије неких од сателита ова два гасовита џина.

Међутим, историјски тренутак за Војаџер 1 био је у августу 2012. године када је напустио Сунчев систем и постао први објекат који се запутио у међузвездани простор. Негде око 2020. године се очекује губитак контакта са Војаџером 1 када се претпоставља да ће изгубити способност да генерише довољно електричне енергије за рад научних инструмената.

Војаџер 1, као и Војаџер 2, носи са собом својеврсну временску капсулу, златну фонографску плочу, на којој су звуци и слике који осликавају разноликост живота на Земљи.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs