09. септембар 2017.

Вилијам Кранч Бонд

На данашњи дан 1789. године рођен је Вилијам Кранч Бонд, први директор Харвардске опсерваторије

Фото: timeandnavigation.si.edu


Текст: Б. Џодан

Тридесетих година 19.века на својим поморским мисијама у јужном Пацифику америчка морнарица је као референцу географских кордината уместо луке у Вашингтону користила позицију породичне куће Вилијама Кранча Бонда.  Узрок за то је била чињеница да је Вилијам одредио географску ширину и дужину своје куће са највећом прецизношћу.

Рођен на данашњи дан 1789. у Фалмуту (Мејн), Бонд је због сиромаштва напустио школовање и придружио се оцу у часовничарском занату где се научио виртуозној прецизности. Иако без формалног образовања  1839. године постао је први директор Харвардске опсерваторије.

Заједно са својим сином, а истовремено са енглеским астрономом Вилијамом Ласелом открио је осми Сатурнов сателит Хиперион као и Сатурнов Ц-прстен. У његову част је назван кратер на Месецу, област на Хипериону, астероид 767 Bondia као и процеп на Сатурновом Ц-прстену.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs