25. јул 2017.

Вилијам Ернест Кук

На данашњи дан 1863. године рођен је аустралијски астроном Вилијам Ернест Кук

Фото: Wikipedia

Текст: Н. Килибарда

Вилијам Ернест Кук (25. јул 1863. – 7. новембар 1947.) један је од најцењенијих асутралијских астронома. Заслужан је за значајан број научних открића. Као први Државни астроном Западне Аустралије, заједно са својим некадашњим ментором Чарслом Тодом, основао је Перт опсерваторију.

Изумео је више од стотину патентираних технолошких иновација, а овај свестрани астроном и професор сиднејског универзитета са дипломом и у домену уметности, допринео је побољшању низа метода астрономских посматрања и категорисања звезданих тела. Први је покренуо званични телефонски сервис за тачно време у Аустралији, али је и пионир у развијању метода за прецизно прогназирање временских прилика за подручје Западне Аустралије, рано откривање формирања тропских циклона и прогнозирање времена пробабилистичким моделом (насупрот детерминистичком предвиђању).

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs