25. decembar 2017.

Vera Rubin

Na današnji dan 2016. godine preminula je astronomkinja Vera Rubin

Tekst: V. Radoičić

Vera Rubin, astronomkinja koja je preokrenula svet moderne fizike i astronomije posmatranjima koja su pokazala da su galaksije i zvezde pod uticajem gravitacione sile tamne materije, umrla je 25. decembra prošle godine. Njen rad je doprineo gotovo Kopernikanskoj promeni u  razumevanju kosmosa.

Pokazalo se da je ono što su astronomi videli i mislili da je univerzum, u stvari samo vrh misterioznog ledenog brega. Potvrdila je ono što je fizičar Filip Cvikl predvideo još tridesetih godina prošlog veka i što su današnji kosmolozi utvrdili, da postoji pet do deset puta više tamne materije u svemiru u odnosu na ”običnu” materiju koja je osnovna građa svih zvezda, planeta i na kraju ljudi. 

Pored toga, veliki broj astronomskih opservacija pokazao je pravi sastav našeg univerzuma, koji čini 5 odsto atoma, 27 odsto tamne materije i čak 68 odsto tamne energije koja nam je još više nepoznata. ”Znamo jako malo o kosmosu”, rekla je Vera Rubin u jednom intervjuu, ”Ja lično ne verujem da je on svugde isti. To bi bilo kao da kažemo da je Zemlja ravna.”

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs