28. март 2017.

Велики прасак

Термин ”Велики прасак” први пут је употребљен у радио емисији 28. марта 1949. године

Фото: Bostinno

 

Текст: Ј. Николић

На данашњи дан у радио емисији на Би-Би-Сију први пут је употребљен израз ”Велики прасак” (Big Bang) за описивање космолошке теорије данас познате под овим називом.

Гост радио програма тог 28. марта 1949. године био је енглески астроном Фред Хојли, иначе заступник супротне Теорије сталног стања. Покушавајући да направи разлике између ове две теорије у једном тренутку је изговорио да је по теорији коју не прихвата сва материја у универзуму настала у једном ”великом праску”.

Овај космолошки модел је већ био познат, иако не под називом који данас носи, а на почетку термин није био тако привлачан па се у научној литератури до седамдесетих година 20. века ретко користио. Часопис  Sky and Telescope  је 1993. године покренуо конкурс за проналажење назива који би више одговарао космолошкој теорији, али ниједан од пристиглих 13.099 предлога није успео да га замени.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs