12. октобар 2017.

Васход 1

На данашњи дан 1964. године лансиран је Васход 1 у коме је први пут у свемир у истој летелици кренуло више људи

Фото: ruspeach.com

Текст: Ј. Жугић

У октобру 1964. године први пут је у једној свемирској летелици путовало више људи, први пут су летели без свемирских одела и први пут је у свемир кренуо један инжењер. 

Летелица Васход 1 била је направљена за двоје, међутим због политичких притисака, 12. октобра полетело је троје људи. У Васходу 1 није било довољно места за троје па зато космонаути нису носили свемирска одела. Такође, да би сви стали у летелицу, дизајн ентеријера морао је да буде промењен тако да унутра стане још једно седиште. Уз то, космонаути су морали да држе дијету како би стали на своја седишта.

Мисија Васхода 1 посвећена је биомедицинским истраживањима, али требало је и да истражи како ће мултидисциплинирани тим да сарађује у свемиру. Лет је трајао тек мало више од 24 сата, а постављен је рекорд у висини на којој је човек до тада био – 336 километара.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs