10. јул 2017.

Телстар 1

На данашњи дан 1962. године лансиран је сателит Телстар 1

Текст: Б. Џодан

На данашњи дан 1962. године са лансирне станице Cape Canaveral лансиран је Телстар 1, сателит  који је омогућио прво директно слање сигнала преко Атлантског океана.  Иако је могао да преноси само 600 телефонских линија и један црно-бели телевизијски канал лансирање овог лоптастог сателита пречника 88 цм и масе 77 кг представљало је технолошки, културни и политички феномен.

На својој не-геосинхронизованој орбити сателит се на свака два и по сата налазио на повољном положају изнад Атлантика када је могао преносити програм у трајању од 20 минута. Неопходну струју за функционисање овог сателита снаге 14 вати обезбеђивале су соларне ћелије наслагане по његовој спољашњости. Управо такав изглед Телстар-а  послужио је као инспирација за дизајн лопте светског фудбалског првенства у Мексику 1970. године које је било прво светско првенство преношено уживо на телевизијама широм света.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs