21. август 2017.

Субраманијан Чандрасекар

На данашњи дан 1995. године умро је астрофизичар и нобеловац Субраманијан Чандрасекар

Фото: Famous People


Текст: А. Самарџија Шушић

На данашњи дан 1995. године умро је Субраманијан Чандрасекар, уважени амерички астрофизичар тамилског порекла и добитник Нобелове награде за физику 1983. за открића везана за звезде попут такозване Чандрасекарове границе која показује да ли ће нека звезда на крају свог века постати бели патуљак, неутронска звезда или црна рупа. 

Рођен је 1910. у добростојећој породици из Лахора у Британској Индији. Након студија физике одлази у Енглеску захваљујући стипендији и докторира на Кембриџу. Због колега које су исмевале његове теорије одлази у Америку и постаје професор и научни сарадник Чикашког Универзитета, као и главни уредник Журнала Астрофизике од ког прави реномирани светски научни часопис. Насин свемирски телескоп Чандра назван је по њему. Нећак је Ч.В. Рамана, добитника Нобела за физику 1930. године.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs