03. maj 2017.

Stiven Vajnberg

Na današnji dan 1933. godine rođen je fizičar Stiven Vajnberg

Foto: brainpickings.com

Tekst: D. Blagić

Na današnji dan 1933. godine u Njujorku se rodio Stiven Vajnberg, poznati teorijski fizičar. Dao je veliki doprinos razumevanju jedinstva slabe i elektromagnetne interakcije između elementarnih čestica, zbog čega je 1979. godine zajedno sa Abdusom Salamom i Šeldonom Li Glašouom dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Slaba interakcija, uz elektromagnetnu, jaku i gravitacionu silu, spada u četiri fundamentalne interakcije koje postoje između elementarnih čestica. Smatralo se da su slaba i elektromagnetna sila odvojene, ali je Vajnberg sa kolegama ustanovio da su u određenim okolnostima one manifestacije jedne iste sile.

Ovo otkriće je važno za razumevanje onoga što se dešavalo u prvim trenucima Velikog praska i predstavlja korak ka čuvenoj ”Teoriji svega” koja bi trebalo da objasni jedinstvo osnovnih sila.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs