04. октобар 2017.

Спутњик 1

На данашњи дан 1957. године лансиран је први вештачки сателит Спутњик 1

Фото: mid-day.com

 

Текст: Б. Џодан

„Бип… бип… бип…“, могло се чути на радио апарату на фреквенцама 20,005 и 40,002 мегахерца на данашњи дан 1957. године. Овај сигнал слао је први вештачки сателит Спутњик 1, који је лансирао Совјетски Савез. Спутњиково алуминијумско лоптасто кућиште било је исполирано тако да рефлектује Сунчеву светлост па га је осим помоћу радија било могуће уочити и на небу помоћу двогледа.

Ова једноставна порука је у јеку Хладног рата схваћена врло озбиљно, па је била и један од разлога који су допринели оснивању Насе као и комплетној реформи школства у Сједињеним Америчким Државама која се догодила као део такозваног Спутњик момента.

Сателит, пречника 58 центиметара, поруку је понављао 21 дан док није потрошио батерију, а наставио је да кружи око планете три месеца и мисију је завршио сагоревши у атмосфери.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs