29. октобар 2017.

Спејс шатл STS-95

На данашњи дан 1998. године из Кенеди свемирског центра лансиран је спејс шатл STS-95 

Фото: Space Facts


Текст: В. Радоичић

Спејс шатл STS-95 лансиран је 29. октобра 1998. године из Кенеди свемирског центра. Оно што овај лет чини интересантним јесте чињеница да је један од чланова посаде, Џон Глен, у тренутку лета имао 77 година што га до данас чини најстаријом особом која је учествовала у некој свемирској мисији. 

Један од главних циљева мисије било је спровођење различитих научних и медицинских експеримената. Управо је Џон Глен био ”заморче” за неке од тестова који су се бавили ефектима нулте гравитације на перцепцију и центар за равнотежу, имуни систем, метаболизам, густину коштане и мишићне масе и проток крви.

Посада је са шатла лансирала сателит  Spartan како би истражила соларне ветрове који потичу од Сунчеве короне, горњег атмосферског слоја Сунца. Темљеније истраживање и разумевање соларних ветрова било је од изузетног значаја јер ове појаве могу довести до глобалног колапса због прекида рада комуникационих, енергетских и навигационих система. 

Током деветодневнго лета спроведено је више од 80 научних експеримената у SPACEHAB модулу који је био осмишљен као лабораторија и складиште за посаду. Лансирање свемирског шатла STS-95  је први пут било емитовано у високој резолуцији пружајући јавности делимични увид у чари свемирског путовања.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs