17. фебруар 2017.

Смрт Ђордана Бруна

На данашњи дан 1600. године Ђордано Бруно је спаљен на ломачи

Фото: Wikimedia


Текст: Н. Здравковић

На данашњи дан 1600. године Ђордано Бруно је спаљен на ломачи као јеретик на тргу Campo de Fiori у Риму. Мистик који је приликом изрицања пресуде рекао инквизицији „можда ми издајете пресуду (смрт на ломачи) са више страха него што је ја прихватам”, Бруно је изгорео са комадом дрвета у устима како би био ућуткан.

На смрт га је осудио папаКлимент VIII 20. јануара те године, након вишегодишњег суђења током којег је инквизиција изнела бројне оптужбе о његовој јереси против католичке цркве.

Иако је вековима касније, током просветитељства, протумачен као мученик који је спаљен због свог веровања у безброј Сунчевих система и безброј удаљених, настањених светова у време када је црква још увек прихватала геоцентрични систем као догму, историчари и дан-данас расправљају о правом узроку његове осуде.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs