29. септембар 2017.

Северна круна

Сазвежђе Corona Borealis представља круну коју је за Аријадну, принцезу Крита, направио бог Хефест

Фото: Stellarium


Текст: С. Росић

Круна коју је за Аријадну, принцезу Крита, од драгуља из Индије направио бог Хефест лично, бог Дионис преселио је на небо на дан њиховог венчања желећи да заувек подсећа човечанство на лепу ћерку краља Миноја. Тако је према грчком миту настало сазвежђе Северна круна или Corona Borealis, једно од ретких које има готово исти облик и у старим кинеским мапама неба.

У препознатљивом полукругу који чини седам звезда, најсјајнија је Алфека или Гема, еклипсна двојна звезда привидне магнитуде 2,23. Међутим, много занимљивије су звезде R Северне круне, која непредвидљиво на сваких неколико година бледи да би потом повратила стари сјај, и T Северне круне, бледа звезда која повремено постаје сјајна.

Верује се да R Coronae Borealis изгледа као да бледи због облака честица угљеника који се развија изнад њене атмосфере. Звезда T Corona Borealis, која иначе има привидну магнитуду 10,8, последњи пут је магнитуду 2 или 3 достигла 1866. и 1946. године.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs