12. мај 2017.

Сазвежђе Змијоноша

Према старогрчкој митологији Змијоноша представља Асклепија, бога који се бавио лечењем

Фото: Wikipedia

Текст: С. Марчета Мандић

Сазвежђе Змијоноша (лат. Ophiuchus) налази се у близини небеског екватора, где га окружују сазвежђа Змија, Орао и Херкул са севера, а Вага, Шкоприја и Стрелац са југа. Змијоноша, према положају, припада летњој групи што значи да га са северне Земљине хемисфере можемо посматрати само током летњих ноћи.

Најсјајније у Змијоноши су беле звезде Расалхаг и Сабик. У њему се налази и седам звезда око којих су откривене планете, као и позната Бернардова звезда, друга звезда по близини Сунцу, која се истиче највећим сопственим кретањем. 

Према старогрчкој митологији, Змијоноша представља Асклепија, бога који се бавио лечењем и чији је штап са змијом симбол медицине и фармације. Асклепије је успео да пронађе лек који лечи све болести што је толико наљутило Зевса да га је убио муњом. Ипак, због својих добрих дела Асклепије, Змијоноша, добио је место међу сазвежђима на ноћном небу.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs