13. septembar 2017.

Sazvežđe Zmaj

Zmaj je jedno od najvećih sazvežđa vidljivih sa severne Zemljine polulopte

Foto: Wikimedia


Tekst: A. Samardžija Šušić

Trinaestog septembra oko 6 sati ujutru u zenitu iznad Srbije naći će se sazvežđe Zmaj, jedno od najvećih sazvežđa vidljivih sa severne Zemljine polulopte. Naziv je najverovatnije dobilo po zmaju Ladonu iz grčkog mita o Heraklu, a pominje se i u Velikom zborniku astronomije Klaudija Ptolomeja, grčkog astronoma iz drugog veka nove ere.

Neka do nebeskih tela u ovom sazvežđu su Eltanin, najsjajnija zvezda Zmaja, kao i Kepler-10b, prva planeta Zemljinog tipa otkrivena van Sučnevog sistema. Tu je i deo takozvanog Velikog zida Herkul-Severna Kruna, jedne od najvećih poznatih superstruktura u svemiru, kao i zvezda Tuban, koja je usled efekta precesije, odnosno zaokretanja pravca Zemljine ose, igrala ulogu Severnjače u vreme starog Egipta, pa su piramide pravljene tako da budu ukrenute prema njoj.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs