27. октобар 2017.

Сазвежђе Лабуд

Сазвежђе Лабуд јасно се види токм ведрих октобарских ноћи, а пет његовиј најсјанијијих звезда распоређене су тако да чине крст

Фото: Wikipedia

Текст: Ј. Жугић

Сазвежђе Лабуд јасно се види токм ведрих октобарских ноћи, а пет његовиј најсјанијијих звезда распоређене су тако да чине крст. Лабуд је једно од сазвежђа које је сателит Кеплер истраживао тражећи вансоларне планете, а резултат је да ту постоји више од 100 звезда са познатим планетама што је више од било којег другог истраживаног сазвежђа.

Поред тога што су звезде овог сазвежђа врло сјајне, Лабуд садржи и неколико извора космичког зрачења. Систем Cygnus X-3 периодично има експлозије непознате природе, а током једне од њих систем је емитовао муоне, негативно наелектрисане честице попут електрона али са много већом масом. Иако се верује да је тај објекат неутронска звезда или црна рупа, могуће је и да је остатак егзотичније звезде, односно прва пронађена кваркова звезда, управо зато што има космичко зрачење.

Већином источног дела сазвежђа Лабуд доминира Херкулес-Корона Бореалис велики зид, највећа позната структура у посматраном свемиру. То је џиновски галактички филамнет у облику влакна, чине га галаксије и налази се између великих тамних празнина.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs