03. август 2017.

Сазвежђе Херкул

Сазвежђе Херкул најлакше је пронаћи тако што се пронађу звезде Вега и Арктур 

Фото: Wikipedia


Текст: Б. Џодан

Иако је Херкул пето сазвежђе по величини и спада у летња сазвежђа, па се налазимо у периоду године када га је погодно посматрати, због малог броја светлих звезда није га лако уочити. Сазвежђе је најлакше пронаћи тако што се пронађе звезда Вега у сазвежђу Лира и звезда Арктур у сазвежђу Волар. Сазвежђе Херкул па и његова трапезоидна основа се налази на правој која спаја ове две звезде.

Унутар уоченог трапезоида се налази и један од најинтересантнијих објеката овог сазвежђа, глобуларно звездано јато М13 које чини неколико стотина хиљада звезда у пречнику од око 125 светлосних година. Ка овом звезданом јату је 1974. године послата радио порука уз коришћење Аресибо радио телескопа. Пошто је јато удаљено од нас 25.000 светлосних година било какав одговор у случају да сигнал буде примљен од неке ванземаљске цивилизације бисмо могли очекивати за 50.000 година.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs