5. decembar 2017.

Sazvežđe Golub

Sazvežđe Golub je 54. po veličini, a njegova najsjajnija zvezda je Fakt

Tekst: N. Kilibarda

Noa sa barke šalje goluba u izvidnicu nakon poplave. Izgleda da je Veliki potop prošao i suvo kopno je ponovo na vidiku – golub se vraća sa maslinovom grančicom u kljunu. Ovaj mitsko-biblijski događaj, simbol nove nade i spasenja ovekovečen je i astronomski u 16. veku. Petar Plancije, holandski kartograf i astronom je sazvežeđe Goluba (Columba) kako ga poznajemo danas, formirao od zvezda iz Argo Navis konstelacije, dela Goluba kojeg grčki astronom Ptolomej još u 2. veku kataloški uvrštava u 88 poznatih sazvežđa.

Columba sazvežđe je 54. po veličini, a njegova najsjajnija zvezda je Fakt (Alpha Columbae), 270 svetlosnih godina udaljena od naše planete. U svojoj zvezdanoj postavci, Golub ima i takozvanu ”odbeglu zvezdu”,  Mu Columbae, koja pripada retkoj O klasi zvezda i može se uočiti golim okom. Smatra se da je ”izbačena” iz sazvežđa Orion, tačnije klastera Trapez.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs