26. август 2017.

Сазвежђе Јарац

Латински назив Capricornus означава јарца, али сазвежђе је названо по митолошкој морској кози

Фото: Wikipeda


Текст: Н. Килибарда

Сазвежђе Јарца можда јесте наизглед бледо сазвежђе, али не будите заварани. Ова звездана констелација јужне хемисфере међу првима је које грчки астроном Птоломеј открива још у 2. веку. Уврстивши га у своје капитално дело  Almagest, Јарац постаје једно од тада познатих 48 и данас, 88 модерних сазвежђа. Међутим, први подаци о овом сазвежђу бележе се и у 1000. веку пре нове ере, у вавилонским звезданим каталозима.

Иако латински, али и српски назив сазвежђа (Capricornus) означавају јарца, реч је заправо о морској кози, митолошком бићу које је пола коза, пола риба. Јарац се на јужној хемисфери налази у близини својих морских звезданих сународника, сазвежђа Водолије, Риба, Кита и Еридан, које је представљено као река. Најсветлија звезда сазвежђа, Делта Јарца, позната је и као Deneb Algedi што на арапском језику означава и симболично, “реп козе”. Видљива голим оком, удаљена је од Земље 39 светлосних година, а од Сунца је светлија 8,5 пута.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs