16. мај 2017.

Сазвежђе Лисица

У сазвежђу Лисица је 1967. године забележен радио-сигнал који је стекао популарност

Фото: Stellarium

Текст: Б. Џодан

У вечерњим сатима, на североистоку, из хоризонта ће изронити сазвежђе Лисица које је у 17. веку описао астроном Јохан Хевелије угнездивши га између сазвежђа Лабуда и Орла.

Иако нашем оку овај део неба изгледа мрачно, баш у овом сазвежђу је забележен сигнал који је постао популаран. Када су 1967. године Џоселин Бел и њен ментор Ентони Хјуиш приметили у том делу неба пулсирајући радио-сигнал који се понављао сваке 1,3 секунде, не искључивши могућност да је сигнал произведен од стране интелигентне цивилизације, назвали су га LGM – 1 (од Little Green Man).

Објашњење овог феномена дошло је као последица постојања до тада само у теорији познатих неутронских звезда које услед своје брзе ротације зраче интензивне радио-таласе. Сигнал који је забележен брзо се раширио кроз научну заједницу као прво откриће пулсара, а његова визуализација је постала широко популарна па је, између осталог, можете препознати као насловни страну албума  Unknow Pleasure музичке групе  Joy Division.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs