10. новембар 2017.

Роберт Инес

На данашњи дан 1861. године рођен је астроном Роберт Инес, који је открио двојне звезде

Фото: Wikimedia

 

Текст: Д. Вујић

На данашњи дан 1861. године у Единбургу, рођен је шкотски астроном Роберт Инес. Још као младић сели се у Аустралију, где је радио као трговац вином, а паралелно се бавио аматерском астрономијом. Помоћу аматерског телескопа открио је двојне звезде, до тада непознате у астрономији. Након тога, 1900. године објављује каталог двојних звезда у који је инкорпорирао сва дотадашња посматрања астронома са јужне хемисфере.

Упркос томе што није имао формалног образовања у пољу астрономије, Инес је 1894. позван да буде део тима Краљевске опсерваторије, Рт Добре Наде. Помоћу десетоинчног астрографа , који је конструисао Џон Френклин Адамс, Инес је открио Проксиму Кентаури 1915. године. До тада је Алфа Кентаури сматрана најближом звездом. 

Иако није могао са сигурношћу да потврди своју претпоставку о мањој удаљености новооткривене звезде, ово је касније потврђено, а Проксима Кентаури и даље представља најближу звезду откривену до сада. Додељен му је почасни докторат на Универзитету у Лајдену 1923. године на основу његових доприноса овом научном пољу.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs