13. новембар 2017.

Ригел

Мада оку делује као једна звезда, Бету Ориона чине три звезде

Фото: Stellarium


Текст: М. Симоновић

Најсјајнија звезда лако препозбатљивог сазвежђа Орион, Ригел или Бета Ориона, налази се на отприлике 800 светлосних година од Сунца. Иако оку делује као једна звезда, леву ногу Ориона сачињавају заправо три звезде, Ригел А, највећа и најсјајнија која засењује знатно мањи Ригел Б и Ригел Ц, двојни звездани систем.

Ригел А је белоплави суперџин за који астрономи процењују да је стар око 10 милиона година, што га чини знатно млађим од Сунца. Научници претпостављају да ће се Ригел А једног дана трансформисати у црвеног суперџина, а да ће се његов животни век завршити експлозијом у супернову, која би била препознатљива на нашем небу.

Својом појавом Ригел је инспирисао разна дела научне фантастике, па се тако спомиње у Звзданим стазама, Аутостоперском водичу кроз галаксију, Трансформерсима, али и у Симпсоновима.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs