20. mart 2017.

Ravnodnevica

Danas u 11 časova i 28 minuta počinje proleće

Foto: Pixabay

 

Tekst: T. Marković

Danas, 20. marta, u 11 časova i 28 minuta, kalendarski počinje proleće. U isto vreme na južnoj polulopti počinje jesen. Prvi dan proleća, prolećna ravnodnevica, dan je u godini kada noć i dan traju jednako – po 12 sati. Strogo astronomski gledano dan i noć ne traju tačno po 12 sati. Razlika u dužini trajanja dana i noći je mala i iznosi svega nekoliko minuta. Sunce danas izlazi u 05:41, a zalazi u 17:50. U zenitu će se naći u 11 časova i 45 minuta.

Ravnodnevica se dešava kada se Sunce nađe u jednoj od tačaka u kojima se seku nebeski ekvator, ekvator i ravan ekliptike. Sunce na svom prividnom kretanju po ekliptici prolazi kroz prolećnu tačku u trenutku prolećne ravnodnevice i jesenju tačku u trenutku jesenje ravnodnevice. 

Proleće počinje onog trenutka kada Sunce preseče nebeski ekvator i pređe na sever, a trajaće do 21. juna u 6 časova i 24 minuta kada će na severnoj hemisferi početi leto.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs