08. април 2017.

Први Насини астронаути

Наса је своје прве астронауте представила новинарима 9. априла 1959. године

Фото: NASA


Текст: Ј. Николић

Наса је своје прве астронауте представила новинарима 9. априла 1959. године. Убрзо су постали звезде и сматрани су херојима који ће први отићи у свемир, али нису успели да буду бржи од Јурија Гагарина, кога је Совјетски Савез послао у свемир 23 дана пре првог америчког астронаута, Алана Шепарда.

Првобитни план је био да конкурс за прве астронауте буде отворен за све, али је ипак одлучено да кандидати могу да буду само тест пилоти старости до 40 година. Због малог простора у летелицама постојала су ограничења у висини и тежини будућих астронаута.

Од око 500 кандидата изабрана су седморица астронаута, које често називају  Mercury Seven  јер су њихови први летови били део Mercury програма у оквиру кога је увек летео по један астронаут. Касније су чланови ове седморке учествовали и у програмима Gemini, Apollo и Спејс Шатл. 

Један од чланова, Гас Грисом, живот је изгубио у несрећи на Аполу 1, док су остали доживели пензију, а најдуже је живео Джон Глен који је преминуо крајем 2016. године.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs