07. avgust 2017.

Prvi japanski astronauti

Na današnji dan pre 32 godine izabrani su prvi japanski astronauti

Tekst: D. Blagić

Na današnji dan 1985. godine izabrani su prvi japanski astronauti. Bivša japanska Nacionalna svemirska razvojna agencija  (NASDA), sadašnja Japanska aeronautička i svemirska istraživačka agencija  (JAXA), izabrala je tri astronatura: Mamoru Mohri, Takao Doi i Čiaki Mukai. Od njih troje, Čiaki Mukai je prva žena japanske nacionalnosti koja je boravila u svemiru, dok je prvi muškarac Japanac Tojohiro Akijama, koji je 1990. sa sovjetskim Sojuzom leteo na svemirsku stanicu Mir.

Mamoru Mohri je prvi od ovo troje astronauta koji je putovao u svemir tokom misije STS-47 spejs šatla Endevor 1992. godine. Čiaki Mukai kao prva žena putovala je sa misijom  STS-65 spejs šatla Kolumbija, a sa istim spejs šatlom je putvao Takao Doi misijom STS-87 1997. godine. Takao Doi je prvi Japanac koji je boravio van letelice u svemiru tokom ove misije. 

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs