07. август 2017.

Први јапански астронаути

На данашњи дан пре 32 године изабрани су први јапански астронаути

Текст: Д. Благић

На данашњи дан 1985. године изабрани су први јапански астронаути. Бивша јапанска Национална свемирска развојна агенција  (NASDA), садашња Јапанска аеронаутичка и свемирска истраживачка агенција  (JAXA), изабрала је три астронатура: Мамору Мохри, Такао Дои и Чиаки Мукаи. Од њих троје, Чиаки Мукаи је прва жена јапанске националности која је боравила у свемиру, док је први мушкарац Јапанац Тојохиро Акијама, који је 1990. са совјетским Сојузом летео на свемирску станицу Мир.

Мамору Мохри је први од ово троје астронаута који је путовао у свемир током мисије STS-47 спејс шатла Ендевор 1992. године. Чиаки Мукаи као прва жена путовала је са мисијом  STS-65 спејс шатла Колумбија, а са истим спејс шатлом је путвао Такао Дои мисијом STS-87 1997. године. Такао Дои је први Јапанац који је боравио ван летелице у свемиру током ове мисије. 

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs