13. јун 2017.

Пионир 10 напустио Сунчев систем

На данашњи дан 1983. године Пионир 10 је напустио Сунчев систем

Фото: Wikimedia

Текст: Б. Џодан

На данашњи дан 1983. године прва међузвездана порука у флаши отиснута је у међузвездани океан. Пионир 10 је започео своју мисију лансирањем са Земље 2. марта 1972. године. Оборивши тадашњи рекорд најбржег објекта које је човек направио, летећи брзином од 52.000 километара на час, ово је била прва летелица која је прошла кроз астероидни појас, из близине фотографисала Јупитер и извршила низ мерења.

На иницијативу Карла Сегана и Френка Дрејка на летелицу је причвршћена плоча са поруком у случају да је пронађе интелигентна цивилизација. На плочи су, између осталог, угравирани положај Сунца у односу на 14 пулсара, шематски приказ Сунчевог система и фигуре мушкарца и жене које је Линда Сеган одлучила да културолошки равноправно и за то време контроверзно прикаже голе.

Напустивши Сунчев систем на данашњи дан, Пионир 10 се упутио ка звезди Алдебаран у сазвежђу Бика носећи на себи сведочанство о цивилизацији која га је направила.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs