09. октобар 2017.

Пикскилски метеорит

На данашњи дан 1992. године на Земљу је пао Пиксилски метеорит

Текст: В. Гломазић

На данашњи дан 1992. године гледаоце једне фудбалске утакмице Пикскилу, који припада Њујорку, узнемироио је бљесак на небу а недуго затим и снажан ударац. Изненада, 12 килограма тежак метеорит директно је ударио у паркирани шевролет малибу. Каснијим анализама утврђено је да је метеорит био стар више од четири милијарде година, а у тренутку ударца његов пречник је износио 30 центиметара. Брзина удара је износила 264 километара на час.

Пад метеорита је пратио низ занимљивих догађаја. Сам лет је снимљен са чак 16 камера независно и једино је метеорит у Чељабинску 2013. године имао више снимљеног видео материјала. Метеорит је пронађен у пртљажнику аутомобила и продат је по цени од 69.000 долара једном колекционару. Осамнаестогодишња Мишел, власница аутомобила који је платила свега 300 долара, исти је продала по више од тридесет пута већој цени. 

Метеорит је обишао многе музеје широм света а био је и део поставки у Америчком природњачком музеју у Њујорку и Националном природњачком музеју у Паризу.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs