24. август 2017.

Патуљаста планета Плутон

На данашњи дан 2006. године Плутон је изгубио статус девете планете Сунчевог система

Фото: New Horizons


Текст: В. Гломазић

У астрономским аналима ће 24. август 2006. године остати упамћен као датум када је Плутон изгубио дотадашњи статус једне од девет планета Сунчевог система. Након што је пуних седамдесет и шест година фигурисао као планета, Плутон је на двадесет и шестом редовном заседању Међународне астрономске уније у Прагу пребачен у класу патуљастих планета.

Према изменама које су и сада актуелне, планета Сунчевог система мора да испуни три неопходна критеријума. Иако Плутон испуњава прва два, а то су да орбитира око Сунца и има довољну масу да буде у стању хидростатичке равнотеже, тј. да буде готово округлог облика, проблем се јавио код трећег критеријума. Према том критеријуму планета мора да „почисти“ све друге објекте око своје орбите што Плутон не испуњава јер његова маса представља тек једну четрнаестину укупне масе свих објеката у његовој орбити.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs