05. август 2017.

Нил Армстронг

На данашњи дан 1930. године рођен је амерички астронаут Нил Армстронг

Фото: Wikipedia


Текст: Ј. Жугић

На данашњи дан 1930. године рођен је амерички астронаут Нил Армстронг, човек који је први ходао Месецом. Од трочлане посаде одлучено је да ће Армстронг бити први човек који ће ходати по Месецу, зато што га је НАСА менаџмент видео као скромног човека, али и зато што је особи са његове позиције у лунарном модулу било најлакше да изађе прва.

Армстронг пријава за посао у Наси стигла је недељу дана након рока, али његов колега са претходног посла Дик Деј видео је касну пријаву и убацио је међу остале пре него што је било ко други то приметио.

Поред тога што је био астронаут, Армстронг је био и врхунски инжењер и пилот. Његове колеге из ваздухопловне базе Едвардс рекли су за биографију “Први човек: Живот Нила Армстронга” да је он био технички најспособнији пилот у својој генерацији и да је упијао информације као сунђер, али некима се није свиђало што је првобитно био инжењер, па су сматрали да му летење не долази природно, већ да је више механичко.

Било Армстронгово летење механичко или не, његови подухвати и решења из наизглед безизлазних ситуација записани су у многим мемоарима. Током првог лета у ваздухопловној бази Едвардс, четврти мотор је стао, а пропелер је почео неконтролисано да се врти. Пошто су морали да одрже велику брзину, једини начин да то ураде био је да окрену летелицу “носом” ка земљи. Међутим, тада се пропелер поломио, а његови делови су оштетили друге моторе. Армстронг и копилот Бучарт морали су безбедно да се спусте са 9.000 метара висине са само једним функционалним мотором и то су и успели.

Нил Армстронг је летео са више од 200 различитих модела летелица, укључујуц́и млазнице, ракете, хеликоптере и једрилице.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs