06. октобар 2017.

Невил Маскелин

На данашњи дан 1732. године рођен је Краљевски астроном Невил Маскелин

Фото: portcities.org.uk


Текст: Д. Вујић

На данашњи дан 1732. године рођен је пети енглески Краљевски астроном Невил Маскелин. Рођен је у Лондону и похађао је школу Вестминстер. Током овог периода се развило његово интересовање за астрономију након што је присуствовао помрачњу Сунца 1748. године. Наредне године постаје студент на Колеџу Свете Катарине у Кембриџу где је и дипломирао.

Маскелина је ангажовало Краљевско друштво (Royal Society) да као астроном буде део експедиције која ће на Светој Јелени посматрати транзит Венере, што би омогућило прорачунавање удаљености Земље од Сунца. Како услед временских непогодности није успео у овом задатку, Маскелин је искористио путовање да развије меотд одређивања географске дужине на основу позиције Месеца.

Након повратка у Енглеску предложио је да се прорачуни географских дужина унапред обајвљују ради лакше навигације на мору. Предлог је одобрен и објављен је Наутички алманах за 1767. годину. Маскелин је 1772. предложио Краљевском друштву експеримент касније познат као Schiehallion, који је и спровео 1774. године на истоименој планини. Резулатати овог експеримента помогли су касније у прорачунима Земљине густине.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs