24. maj 2016.

Neptun

Neptun ne možete da posmatrate golim okom jer je on najdalja planeta u Sunčevom sistemu

Nakon što je Pluton izgubio status planete, Neptun je postao najdalja do sada poznata planeta u Sunčevom sistemu. Spada u džinove među planetama, a njegova masa je čak 17 puta veća od Zemljine. Posetila ga je samo jedna letelica Vojadžer 2, 1989. godine i većina informacija koje imamo o Neptunu prikupljena je tada.

Neptun je prva planeta čije je postojanje predviđeno matematičkim računima pre nego što je uočen posmatranjem. Ipak, Galilej je više od dva veka pre ovog otrkića posmatrao Neptun teleskopom, ali ga je smatrao zvezdom.

Ovu planetu zbog velike udaljenosti ne možete da posmatrate golim okom, ali to ne umanjuje njenu lepotu. Za Neptun je karakteristična plava boja koja nastaje apsorpcijom crvene i refleksijom plave svetlosti usled prisustva metana u njegovoj atmosferi. Ovu daleku planetu karakterišu najbrži vetrovi u Sunčevom sistemu i jake oluje, a jedno njeno putovanje oko Sunca traje 165 zemaljskih godina.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs