24. мај 2016.

Нептун

Нептун не можете да посматрате голим оком јер је он најдаља планета у Сунчевом систему

Након што је Плутон изгубио статус планете, Нептун је постао најдаља до сада позната планета у Сунчевом систему. Спада у џинове међу планетама, а његова маса је чак 17 пута већа од Земљине. Посетила га је само једна летелица Војаџер 2, 1989. године и већина информација које имамо о Нептуну прикупљена је тада.

Нептун је прва планета чије је постојање предвиђено математичким рачунима пре него што је уочен посматрањем. Ипак, Галилеј је више од два века пре овог отркића посматрао Нептун телескопом, али га је сматрао звездом.

Ову планету због велике удаљености не можете да посматрате голим оком, али то не умањује њену лепоту. За Нептун је карактеристична плава боја која настаје апсорпцијом црвене и рефлексијом плаве светлости услед присуства метана у његовој атмосфери. Ову далеку планету карактеришу најбржи ветрови у Сунчевом систему и јаке олује, а једно њено путовање око Сунца траје 165 земаљских година.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs