13. мај 2017.

Насина прва свемирска станица

Прва америчка свемирска станица SkyLab лансирана је 14. маја 1973. године

Фото: Wikimedia


Текст: М. Симоновић

Прва америчка свемирска станица SkyLab лансирана је 14. маја 1973. године са Свемирског центра Кенеди на Флориди. На станици је изучавана микрогравитација а извршено је и неколико Сунчевих експеримената. Нове технологије су омогућиле астронаутима туширање, коришћење тоалета и кухиње. Спроведене су укупно три мисије са по три члана посаде, а последња се вратила на Земљу 8. фебруара 1974. године.

НАСА није осмислила одговарајући механизам безбедног враћања станице на Земљу, па проблем настаје 1978. године када је уочено да летелица одступа од предвиђене путање кретања. Инжењери су 11. јула 1979. годинне активирали ракете које су образле летелицу усмеравајући је ка Индијском океану. Делови станице су погодили западну Аустралију, али срећом није било повређених.

НАСА је, након верификације, проналазачима враћала делове SkyLab станице па је и данас могуће купити их на неким аукцијским сајтовима.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs