25. фебруар 2017.

Марија Маргарета Кирч

Астрономкиња Марија Маргарета Кирч рођена је 25. фебруара 1670. године

Фото: Wikimedia


Текст: Ј. Николић

На данашњи дан 1670. године у близини Лајпцига рођена је Маргарета Марија Кирч. Једна је од најпознатијих астронома свог времена, иако је због немогућности да као жена похађа универзитет, била самоука.

Најзначајније радове је објавила о конјукцији Сунца са Сатурном, Венером и Јупитером, као и о поларној светлости. Највеће откриће се догодило 1702. године када је пронашла комету, која нажалост није названа по њој већ по години у којој је откривена.

Већи део каријере провела је радећи заједно са супругом. Готфридом Кирчом, који је био у Берлинској академији наука астроном задужен за прављење календара. Иако је брачни пар заједнички радио, а Марија Кирч имала самостална значајна откирћа, јавност ју је увек доживљавала као супруговог асистента.

Након смрти Готфрида Кирча, Марија је тражила да је Берлинска академија наука прими да уместо њега настави да ради на календарима, али је њен захтев одбијен јер су сви били против тога да овај посао преузме жена. Уз њу је био једино председник Академије, Готфрид Вилхелм Лајбниц.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs