15. септембар 2017.

Мали медвед

У Малом медведу се налазе нама најближа неутронска звезда и најврелики бели патуљак досад откривен

Фото: Stellarium

 

Текст: С. Росић

Када је Зевс добио сина са нимфом Калисто, толико се плашио реакције своје жене, богиње Хере, да је њега и његову мајку претворио у медведе и сместио на небо. Тако су барем стари Грци објашњавали појаву сазвежђа Мали медвед, које је једно од 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа.

Ова констелација, коју су Вавилонци називали Небеским колима, на свом репу има звезду Поларис, познатију под називом Северњача, која је најближа северном небеском полу. То значи да приликом Земљине ротације Северњача остаје на небу  једној тачки док привидно све остале звезде круже око ње. Управо због тога већ вековима служи као оријентир морепловцима заједно са друге две најсјајније звезде сазвежђа – Кохабом и Феркадом, које су познате као Чувари Северњаче.

Ипак, оне ће једног дана изгубити своју улогу. Због малих промена у положају Земљине осе, за око 14.000 година Северњача више неће бити најближа северном небеском полу и смениће је Вега. Мали медвед такође садржи нама најближу неутронску звезду Калверу, која је од Земље удаљена око 250 светлосних година, као и најврелијег белог патуљка досад откривеног –  H1504+65, чија  температура достиже 200.000 степени Целзијуса.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs