15. septembar 2017.

Mali medved

U Malom medvedu se nalaze nama najbliža neutronska zvezda i najvreliki beli patuljak dosad otkriven

Foto: Stellarium

 

Tekst: S. Rosić

Kada je Zevs dobio sina sa nimfom Kalisto, toliko se plašio reakcije svoje žene, boginje Here, da je njega i njegovu majku pretvorio u medvede i smestio na nebo. Tako su barem stari Grci objašnjavali pojavu sazvežđa Mali medved, koje je jedno od 48 originalnih Ptolomejevih sazvežđa.

Ova konstelacija, koju su Vavilonci nazivali Nebeskim kolima, na svom repu ima zvezdu Polaris, poznatiju pod nazivom Severnjača, koja je najbliža severnom nebeskom polu. To znači da prilikom Zemljine rotacije Severnjača ostaje na nebu  jednoj tački dok prividno sve ostale zvezde kruže oko nje. Upravo zbog toga već vekovima služi kao orijentir moreplovcima zajedno sa druge dve najsjajnije zvezde sazvežđa – Kohabom i Ferkadom, koje su poznate kao Čuvari Severnjače.

Ipak, one će jednog dana izgubiti svoju ulogu. Zbog malih promena u položaju Zemljine ose, za oko 14.000 godina Severnjača više neće biti najbliža severnom nebeskom polu i smeniće je Vega. Mali medved takođe sadrži nama najbližu neutronsku zvezdu Kalveru, koja je od Zemlje udaljena oko 250 svetlosnih godina, kao i najvrelijeg belog patuljka dosad otkrivenog –  H1504+65, čija  temperatura dostiže 200.000 stepeni Celzijusa.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs