21. jun 2017.

Maks Volf

Na današnji dan 1863. godine rođen je Maksimilijan Maks Volf, pionir u oblasti astrofotografije

Foto: astrosurf.com

Tekst: V. Radoičić

Maksimilijan Maks Volf, pionir u oblasti astrofotografije, rodio se 21. juna 1863. godine. Kao astronom, koristeći se astrofotografijom, objavio je katalog sa lokacijama i izmerenim kretanjima zvezda. Volf je dopunjavajući katalog otkrivenih zvezda sve do svoje smrti došao do broja od 1500, što je bilo mnogo više od svih zvezda koje su otkrili svi njegovi konkurenti zajedno.

Takođe je Volf rešio pitanje prirode misterioznih tamnih maglina, koje su od vremena Vilijama Heršela nazivane ”rupama u nebu”. Opet uz pomoć fotografske analize, Volf je dokazao da su ove magline u stvari ogromni oblaci neprozirne međuzvezdane prašine. Takđe je svoje astrofotografske metode koristio kada je posmatrao asteroide. 

Koliko su Volfovi metodi bili uspešni u odnosu na tadašnje vizuelne mehanizme govori činjenica da je on otkrio nekoliko kometa, četiri supernove i više od dve stotine asteroida tokom svog života.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs