10. август 2017.

Магелан у орбити Венере

На данашњи дан 1990. године летелица Магелан је ушла у Венерину орбиту 

Фото: NASA


Текст: М. Симоновић

Насина беспилотна летелица Магелан је на данашњи дан 1990. године ушла у Венерину орбиту. Магелан је била прва летелица која је лансирана помоћу спејс шатла на интерпланетарни пут, 4. маја 1989. године, а имала је за циљ да мапира површину Венере и да измери њено гравитационо поље.

Након техничких потешкоћа, Магелан почиње снимање 15. септембра 1990. и након три циклуса успева да мапира 98 одсто површине Венере 13. септембра 1992. године. Након тога, сакупља гравиметријске податке и изводи вежбе аерокочења.

Прикупљени подаци показали су да је површина Венере претежно покривена вулканским материјалима, вулканима, као и да се услед недостатка воде процес ерозије одвија веома споро, па површина може бити непромењена стотинама милиона година.

Контакт је изгубљен 12. октобра 1994. године услед усмерења летелице у атмосферу ради прикупљања аеродинамичких података, а следећег дана Магелан је сагорео у атмосфери Венере.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs