29. октобар 2016.

М 35

Звездано јато М35 се у добрим посматрачким условима може видети и голим оком, али нејасно

Фото: Wikimedia

Текст: Ј. Николић

Рецензија: Д. Павловић

Једини Месијеов објекат који се налази у сазвежђу Близанци је расејано звездано јато М 35. Налази се у близини ”ногу” близанаца и недалеко од границе са сазвежђем Бика, око 2.800 светлосних година далеко од Земље. Умерено младо звездано јато формирано је пре око 100 милиона година, а откривено је у 18. веку. Најпре га је 1745. године открио Жан-Филип Луа де Шезо, а затим независно од њега и Џон Бејвис пре 1750. године.

У јату М 35 налази се неколико стотина раштрканих звезда, а површина коју на небеској сфери гледано са Земље заузима величине је скоро као површина неба коју заузима пун Месец. У добрим посматрачким условима може се видети и голим оком али веома нејасно, док мањи телескопи омогућавају да се прилично јасно виде поједине звезде.

Када са Земље посматрате М 35, можете уочити још једно звездано јато – NGC 2158. Изгледаће вам као да се ова два јата налазе веома близу једно другом, а да је М 35 знатно веће, док су у стварности сличне величине али је NGC 2158 удаљеније од Земље.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs