21. октобар 2016.

М 33

Троугао галаксија се помоћу двогледа може видети као светла и велика мрља

Фото: Wikipedia

Текст: Т. Марковић

Рецензија: Д. Павловић

Трогао галаксија је спирална галаксија, која је у Месијеовом каталогу означена као објекат М33, а обележава се и као NGC 598. Назив је добила по сазвежђу Троугао у ком се налази. Удаљена је око три милиона светлосних година од Земље.

Троугао галаксија је трећа по величини у Локалној групи галаксија, после галаксија Андромеде и Млечног пута. Троугао је најмања спирална галаксија у Локалној групи и раније се веровало да је она, заправо, Андромедин сателит због њихове интеракције, брзина и међусобне удаљености.

Троугао галаксију је највероватније први уочио Ђовани Батиста Ходиерна пре 1654. године, који ју је забележио као облачасту маглину или замрачење.

Једна је од најудаљенијих сталних објеката који се могу видети голим оком при условима добре видљивости. Двогледом се може видети као светла и велика овална мрља, али јасније се може видети под мало већим увећањима.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs