21. oktobar 2016.

M 33

Trougao galaksija se pomoću dvogleda može videti kao svetla i velika mrlja

Foto: Wikipedia

Tekst: T. Marković

Recenzija: D. Pavlović

Trogao galaksija je spiralna galaksija, koja je u Mesijeovom katalogu označena kao objekat M33, a obeležava se i kao NGC 598. Naziv je dobila po sazvežđu Trougao u kom se nalazi. Udaljena je oko tri miliona svetlosnih godina od Zemlje.

Trougao galaksija je treća po veličini u Lokalnoj grupi galaksija, posle galaksija Andromede i Mlečnog puta. Trougao je najmanja spiralna galaksija u Lokalnoj grupi i ranije se verovalo da je ona, zapravo, Andromedin satelit zbog njihove interakcije, brzina i međusobne udaljenosti.

Trougao galaksiju je najverovatnije prvi uočio Đovani Batista Hodierna pre 1654. godine, koji ju je zabeležio kao oblačastu maglinu ili zamračenje.

Jedna je od najudaljenijih stalnih objekata koji se mogu videti golim okom pri uslovima dobre vidljivosti. Dvogledom se može videti kao svetla i velika ovalna mrlja, ali jasnije se može videti pod malo većim uvećanjima.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs