12. septembar 2017.

Luna 2

Na današnji dan 1959. godine lansirana je Luna 2

Foto: Wikipedia


Tekst: J. Žugić

Prva svemirska letelica koja je dotakla površinu Meseca, a ujedno i prvi objekat koji je napravio čovek a da je sleteo na drugo nebesko telo, jeste Luna 2. Tu letelicu je lansirao Sovjetski Savez 2. septembra 1959. godine. 

Luna 2 je nosila pet različitih instrumenata kako bi sprovela testove na putu ka Mesecu – jedan od eksperimenata bio je da letelica ispusti oblak pare koji se raširio na 650 kilometara, kako bi uspostavila vizuelni kontakt sa Zemljom, kao i da proveri kako bi natrijum reagovao u vakuumu i okruženju bez gravitacije.

Pored toga, Luna 2 je imala brojač koji je merio jonizujuće zračenje i detektor Čerenkovljevog zračenja koji je merio elektromagnetnu radijaciju uzrokovanu naelektrisanim česticama. Tu je bio i Gajgerov brojač koji je određivao elektronski spektrum spoljnog pojasa radijacije. Poslednji instrument na Luni 2 bio je magnetometar, a svi zajedno tražili su magnetna i radijacijska polja oko Meseca. Instrumenti nisu detektovali nikakvu radijaciju.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs