20. септембар 2017.

Ловачки пси

Сазвежђе Ловачки пси се налази између Волара и Великог медведа и представља хртове које волар држи на узици

Фото: Wikipedia


Текст: Д. Вујић

Вечерас изнад северозападног хоризонта биће видљив период заласка сазвежђа Ловачки пси. До самог заласка доћи ће око 22:30, а сазвежђе ће поново бити видљиво изнад северноисточног хоризонта пред свитање. Хавел је 1690. године од граничних звезда Великог медведа формулисао ово ново сазвежше назвавши га Ловачки пси.

Како се сазвежђе налази између сазвежђа Волар и Велики медвед, оно представља два хрта које Волар држи на узици приликом лова на медведа, а они су Астерион (на северу) и Кара (на југу). Око 30 звезда овог сазвежђа видљиво је голим оком, а најсјајнија Cor Caroli налази се на огрлици пса Каре.

За Cor Caroli, односно у преводу Карлово срце, верује се да је име добила 1678. године, а име јој је дао енглески астроном Едмунд Халеј у част краља Чарлса Првог ког су убили Кромвелови револуционари. Међутим, постоји могућност да ју је именовао енглески астроном Флемстид у част Чарлса Другог који се осветио за смрт свог оца.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs