03. јул 2017.

Летелица Contour

На данашњи дан 2002. године лансирана је летелица Contour које је после шест недеља престала са радом

Фото: Wikipedia


Текст: С. Росић

Летелица CONTOUR (The Comet Nucleus Tour), коју је НАСА лансирала 3. јула 2002. године, требало је да пружи нова сазнања о кометама, али је после само шест недеља проведених у орбити отказала послушност.

CONTOUR је требало да испитује две различите комете Енке и Швасман-Вахман 3 на њиховом путу кроз унутрашњи део Сунчевог система, фотографише их са удаљености од само 96 километара, анализира њихов гас и прашину и одреди прецизну орбиту.

Међутим, од 15. августа од ње више није било гласа. Покушаји да се с њом ступи у контакт трајали су све до 20. децембра 2002. године када су научници Насе и Лабораторије за примењену физику Универзитета Џонс Хопкинс закључили да се вероватно дезинтегрисала.

Од четири могућа узрока њеног распореда, као највероватнији издвојио се квар услед прегревања ракета која је требало да је лансира у далеки свемир. Иако ова нискобуџетна мисија није успела, CONTOUR је послужила као модел за неколико успешних летелица, међу којима и New Horizons.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs