29. decembar 2017.

Kapela

Kapela predstavlja sistem od četiri zvezde i treća je po sjaju na noćnom nebu

Foto: Stellarium

 

Tekst: D. Vujić

Večeras visoko iznad severoistočnog horizonta biće vidljiva zvezda Kapela, najsjajnija zvezda sazvežđa Kočijaš, treća po sjaju zvezda na severnom nebu i šesta po sjaju zvezda koja se može uočiti sa Zemlje.

Mada tokom posmatranja golim okom Kapela deluje kao jedinstvena zvezda, ona u stvari predstavlja sistem četiri zvezde u dva binarna para. Prvi par čine zvezde Capella Aa i Capella Ab, koje su slične našem Suncu, a obe su od Sunca veće oko dva i po puta. Ove dve zvezde su potrošile vodonik iz svojih jezgara i usled toga se šire i hlade, polako prelazeći u fazu crvenih džinova. Drugi par čine zvezde Capella H i Capella L, crveni patuljci, hladni i relativno slabog sjaja.

Njene karakteristike kao višestruke zvezde otkrio je 1899. godine Vilijam Volas Kempbel. Pošto je Kapela severna zvezda, ne može se videti sa tačaka koje se nalaze južnije od 44 stepena južne geografske širine. Ova zvezda je poslužila kao inspiracija za brojna dela naučne fantastike u drugoj polovini dvadesetog veka.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs