07. октобар 2017.

Јужна риба

Сазвежђе Piscis Australis добило је име од латинске речи за југ и доводи се у везу са јужном хемисфером али и Аустралијом

Фото: Stellarium

 

Текст: Н. Килибарда

Познато је да су древни народи неговали јединствен поглед на космос и астрономске појаве, објашњавајући их митовима. Грци су, тако, на сазвежђе Јужне рибе гледали као на рибу која пије воду из бокала суседног сазвежђа Водолије. Веровали су да риба пије воду из свих поплава како би спасила свет.

У египатском митском тумачењу ова констелација представља морско створење које је спасило живот богиње Изиде а у знак вечне захвалности риба се од тада налази и међу звездама.

За вавилоснку културу, пак, ово је једина истинска Риба у Млечном путу. Риба или MUL.KU, повезује се са митом о сиријској богињи плодности Атаргатис. Након што је упала у реку Еуфрат, риба је храбро спашава од сигурне смрти, након чега Атаргатис кажњава сваког ко би се усудио да убије и једе рибу, која и сама након тога добија статус божанства.

У нешто модерније доба, сазвежђе Јужне рибе, Piscis Australis, које добија име од латинске речи за југ, доводимо у везу са јужном хемисфером а самим тим посредно, и са ”непознатом земљом на југу” (Terra Australis Incognita), Аустралијом.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs