01. јул 2017.

Јосиф Самуилович Шкловски

На данашњи дан 1916. године рођен је Јосиф Шкловски, совјетски астрофизичар и астроном

Фото: jewishnews.com.ua


Текст: В. Радоичић

Јосиф Шкловски, добитник Лењинове награде и Брусове медаље, совјетски је астрофизичар и астроном који се родио првог јула 1916. године. Био је експерт за теоријску астрофизику и радио-астрономију, али је такође истраживао супернове, космичке зраке и Сунчеву корону.

Шкловски је предложио хипотезу да су космички зраци који потичу од супернове удаљене 300 светлосних година узроковали нека од масовних изумирања на Земљи. Уз сарадњу америчког астронома Карла Сагана проширио је своје оригинално дело ”Универзум, живот, интелигенција”. Приступ овој теми из перспективе астрономије, али и биологије, чини ово дело првим у том пољу.

Посматрајући опадајућу орбиту Марсовог месеца Фобоса, Шкловски је закључио да овај месец има јако малу густину, што га је навело да претпостави да је Фобос сасвим шупаљ и због тога вештачког порекла. Иако је ова претпоставка данас одбачена захваљујући темељним научним истраживањима, свакако је тада запалила машту јавности уводећи могућност постојања ванземаљских цивилизација у свемиру.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs