20. APRIL 2016.

Sazvežđe Jednorog

Sazvežđe Jednoroga je uneto u nebeske karte tek početkom 17. veka.

Sazvežđe jednoroga spada u jedno od 88 modernih sazvežđa, iako za njega nisu znali stari Grci. Početkom 17. veka holandski teolog i astronom Petar Plancije je uneo ovo sazvežđe u karte zbog pojavljivanja jednoroga u Bibliji.

Zbog toga što je Jednorog “novije” sazvežđe, ne postoji ni jedna mitologija koja je povezana sa ovom životinjom, ali Jednorog sam po sebi ima dugačku istoriju.

Pojavljuje se u Bibliji, kineskim predanjima, u Etiopskom slikarstvu, srednjovekovnim pričama i u religioznoj umetnosti.

Ovo bledo sazvežđe leži na liniji nebeskog ekvatora. Nije ga lako videti, a golim okom se može videti samo par njegovih zvezda. Već sa nekim amaterskim teleskopom je moguće lepo uočiti Jednoroga.

U sazvežđu Jednoroga nalazi se par jako zanimljivih objekata dubokog neba, kao što su Rozeta maglina, Maglina Božićno drvo i par otvorenih zvezdanih jata.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs